Thursday, April 8, 2010

kenangan


wajah seorang aku, simpan untuk kenangan, simpan untuk ingatan
kerana bila aku sudah tidak kembali lagi, apa lagi yang akan aku tinggalkan?



mok
tetiba aku rase nok balik
tetiba aku rase jauh benor dari mok
aku rase aku teloh mensesiakan mok
aku pegi mencari entoh mende-mende
dan aku dapatpun entoh ape-ape
hanya satu yang aku temu dan sungguh bererti
adalah erti hidup ini
bahawa kehidupan adalah kesorangan
mok
memang akhirnya yang akan tinggal hanyalah kita sorang
begitulah masa mok melahirke aku - aku sorang
masa aku mati esok-esokpun - aku sorang juga
mok
kawan-kawan aku dulu entoh kemana hala
kalau dulu sesama menyetik burung de-tepi utan
tak pun sesama mengail ikan de-sungai
basoh baju sampai ke-lengan
basoh seluo sampai ke-pinggang
masa ni entoh de-mana deme nya?
apa gon doh tak ingat ke aku doh?
jangan kita kerayan sangat pada kehidupan
macam menyorok asam rong setempayan
sebab kalau dapat anak-anak ikan bada atau sia buta
kita menggulai nak berasamke apa?
mok
aku teringat pade masokkan mok
sambal asam rong bakor
gulai botok ikan sebarau -
ikan yang elok kita pebusukke
walaupun busuk tetap sedap de makan
mok
aku teringat juga mase kecik
makanan pagi rebus ubi
cicah misan tebu atau nyor parut
mungkin juga sambal asal belimbing itam
pagi ari nak ke sekoloh mandi de sungai
bekelubung macam antu pocongpun kerayan lama
naik ke rumoh mencebet sekoi berisi air
air paip dan api letrik kome tak pernoh mimpi
pegi sekoloh bawak beg jabir
buku dua tige helai dan pensel kontot
pernoh juga ingat kelek papan batu
mase ni bebudok dah kelek 'laptop'
ke sekoloh mereka dah tak kenal lumpor
duri reman pun tak pernoh menyucuk tapok kaki
....


(akan disambung lagi nanti - sajak dalam bahasa Pahang loghat Kuala Tahan daerah Jerantut)

12 comments:

SEKALUNG BICARA said...

Mmmm indahnya memori masa dulu2.Terasa koi akan keenakan asam rong,gulai botok sebarau, ikan pekasam,ubi rebus..

Masa dah berlalu...hanya tinggal kenangan..apapun kenangan itu tetap mengusik jiwa..

zeza said...

albumkan kenangan untuk anak cucu...

azam said...

semua orang boleh kata apa saja, tapi yang benar2 merasainya akan lebih mengerti....saya memang rasa nak balik....entah kemana...

DeeSaff said...

sayu kome mbaca nye aiyder...

azam said...

DeeSaff, apa lagi yg dapat kita ucapkan? seluruh kata2 itu pun belum tentu dapat mengambarkan makna yang sebenarnya. Tuhanlah yg lebih mengerti

zeza said...

la tahzan....

azam said...

Ouitt!, zeza..mesti awak dah masuk ke fb saya? huhu....pas tu dah add friend? Tak kan itu pun nak kena cakap?

zeza said...

? saya tak faham.kalau komen saya menyakitkan hati.saya minta maaf.salam zeza

azam said...

Zeza, rak menyakitkan hati saya pun. Bnyk yg kadang2 kita tersalah fhm kerana kadang2 perkataan tidak jujur membawa hasrat hati kita. Jgn bimbang, awk tak menyakitkan hati saya langsungpun. Teruslah kunjungi blog ini, nnti saya kan sunyi kalau tak ada awak.

azam said...

Zeza, bila awk tulis 'la tahzan', sy rasa awk dh masuki facebook saya dan temui gambar tarzan saya tu, dan saya terus minta awk add saya sbg friend di facebook. Itu saja, harap awk tak keliru lagi. Dan jgn juga merasa kecil hati.

zeza said...

sy belum masuk lg fb sdr."la Tahzan" membawa maksud jangan berdukacita.saya sekadar ingin memahami dan berkongsi makna sjk2 sdr.tapi saya rasa komen saya mungkin tak diterima disini lg.perkataan quitt....dan tak kan itu pun saya kena cakap,,buat saya jadi keliru.maafkan saya.salam.zeza

azam said...

Zeza, maafkan saya juga. Spt saya katakan, kadang2 bahasa tidak juga dpt mengungkap makna dari hati nurani kita. Kita lupakan segalanya dan saya menganggap awk sbg sahabat. Justru, mari dn teruskan berkongsi sagala dlm blog ini.