Wednesday, April 21, 2010

mencari makna?





adikku

awal kata
saat mengenal dan memahami makna
membenarkan kata;
cemburu itu cinta
lebih lembut lidah menyusun kata
ketika kucing pandai menyembunyikan kuku
harimau juga pandai menyisir bulu

tengah kata
cemburu itu dua makna
sayang dia bencipun juga
ini saat waspada
tatkala kucing tiada tikus menjadi raja

akhir kata
katamu kau tau maknanya
tetapi dengar sini
dan berikan erti;
semalam disini ada secangkir susu
namun ketika aku bangun pagi ini
susu membeku menjadi keju
dan seekor tikus mati terperangkap didalam keju itu.....

10 comments:

Frodo Baggins said...

PHEWWWW
terbaikkkkk arrr abang besar!!
110/100!!!

wohaaaa

Frodo Baggins said...

.... tapi
pe maksud dia ni?
hahahhahah

maksud yang bermakna ...


>>___<<

zeza said...

salam sdr.
saya alehkan tafsiran kepada pepatah ade udang disebalek batu.

musuh dalam selimut
gunting dalam lipatan..
so berhati hatilah
kalau salah tlong jelaskan.begitu mendalam maksudnya..yang terbaik saya rasa.

salam
zeza

Anonymous said...

Hidup penuh rona
kekadang mengembirakan
kekadang mendukacitakan
yang pasti ..
telah tersurat dan
tersirat..

hadapilah dengan rela
tawadhuk dan penuh
ketenangan..
muga yang terjadi
tetap jadi ingatan
mudah2an
mendapat hidayah..

yh.

azam said...

patut ke sekali sekala saya terangkan maksud yang tersirat didalam sajak2 yg saya tulis? macam sajak ini, Froddo, patut ke 'abang besar' jelaskan maksudnya? kalau rasa patut dn nak tau, mmmm kenalah bagi tau disini. peluang sekali saja, hehehe, sekali saja!

azam said...

terima kasih komen tu yh, hehe yh...rasa mcm tau dn kenal je, hahaha...sapa yg dapat sembunyi dari 'abang besar'?

zeza said...

salam sdr.jgn biar kami berteka teki disini.cantek ayat dia dalam makna dia.saya baca berkali kali....

yh ...bukalah selimut tu..sama2 kita push abg besaq ni...saya selalu bersama anda..


salam zeza

Frodo Baggins said...

patut abang besar! patut. hhahhaha .. hotak wa lembab sikit bab2 sajak yg munge2 camni. cayalah abang besar ..


uhuksss .. mohon izin copy kat blog wa .. akan dikreditkan. mekaseh! hahahahha ...


>>___<<

bRAVEhEART said...

froddo, mcm biasa, hambiklah apa yg akw nk hambik dari blog ni, 'abang besar' sentiasa syg adik2 nya, hehe

azam said...

uikk! bREAVEhEART nih! dia plk yang lebih2. Ini blog aku, bkn ko punya blog. aku agak bRAVEhEART ni pun dah jadik goblok dah gamaknya. macamanapun 'abang besar' akan berikan apa yg froddo mohon itu, copy and paste...silakan. bRAVEhEART pls jgn menyibuk, blog ini tak ada kena mengena dengan politik dn tak ada kena mengena dgn awk, huhu